|
technik weterynarii
Pomaga lekarzowi weterynarii w zapobieganiu i zwalczaniu chorób zwierząt, kontroli stanu zdrowotnego i higienicznego zwierząt; wykonuje zabiegi sanitarno-weterynaryjne oraz zabiegi unasieniania zwierząt.
Zadania zawodowe:
-
określanie prawidłowej i nieprawidłowej budowy oraz czynności organizmów zwierzęcych
-
zapobieganie chorobom zwierząt oraz ocenianie stanu higienicznego i zagrożenia zdrowia zwierząt
-
wykonywanie zabiegów sanitarno-weterynaryjnych oraz zabiegów unasieniania zwierząt
-
pełnienie nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad produkcją, składowaniem, transportem i obrotem artykułami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego
-
badanie zwierząt rzeźnych i mięsa
-
wykonywanie podstawowych badań analitycznych tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego na potrzeby diagnostyki oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego
-
określanie zagrożenia wynikającego z kontaktu ze zwierzętami chorymi
-
poskramianie, unieruchamianie i kładzenie zwierząt oraz przygotowywanie pola operacyjnego
-
asystowanie przy zabiegach weterynaryjnych i chirurgicznych oraz przy sekcji
-
pielęgnowanie zwierząt przed i po zabiegach chirurgicznych
-
zakładanie opatrunków, wykonywanie zleconych wstrzykiwań podskórnych i domięśniowych oraz udzielanie zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach
-
przeprowadzanie korekcji racic, kopyt i rogów
-
przeprowadzanie szczepień, odrobaczania i oprysków zwierząt
-
przeprowadzanie zabiegów unasieniania zwierząt, z zapewnieniem właściwych warunków zoohigienicznych
-
prowadzenie akcji odkażania zagród, placów spędowych, środków przewozu itp.
-
prowadzenie instruktażu w zakresie biologicznego odkażenia nawozu, żywienia zwierząt i higieny produkcji zwierzęcej
-
mycie, wyjaławianie, konserwacja narzędzi i sprzętu weterynaryjnego
-
prowadzenie dokumentacji związanej z nadzorem weterynaryjnym (książki zabiegów, badań diagnostycznych, kart klinicznych zwierząt) i unasienianiem
Przedmioty zawodowe:
anatomia i fizjologia zwierząt; chów zwierząt gospodarskich oraz zwierząt towarzyszących; diagnostyka chorób zwierząt; choroby zwierząt; higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego; rozród zwierząt; usługi weterynaryjne |
Nauka kierunku w wybranym województwie: technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE DOLNOŚLĄSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE KUJAWSKO-POMORSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE LUBELSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE LUBUSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE ŁÓDZKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE MAŁOPOLSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE MAZOWIECKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE OPOLSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE PODKARPACKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE PODLASKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE POMORSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE ŚLĄSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE ŚWIĘTOKRZYSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE WARMIŃSKO-MAZURSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE WIELKOPOLSKIE technik weterynariitechnik weterynarii,8 OPOLSKIE ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|